Actis plaatsing Hybris in een dak

 

 

PDF :  Installatie Gids Actis Hybris Daken 

 

 

 

Actis plaatsing hybris in een dak

Met gebruik vcan Hybris

Hybris : Gebruikt als dak- en zoldervloerisolatie

 

Afstand opmeten tussen de twee zijkanten om de breedte van de te isoleren oppervlakte te kennen.

Isolatierol nemen en de verpakking gesloten laten.

Maak gebruik van een isolatiemes of een zaag om de versnijdingen te realiseren.

Afstand van de te isoleren breedte aanduiden op de verpakking van de rol. Neem echter 5 à 10 mm meer dan de werkelijke afstand zodat de isolatie strak gespannen kan blijven staan tussen de twee zijkanten.

Het benodigde stuk isolatie afsnijden met een isolatiemes of de rol doorzagen. Trachten van de snede verticaal te houd.

Aandacht: Als je een deel van een rol (nog in zijn plastic verpakking) afsnijdt/doorzaagt, bekom je verschillende kleinere panelen van dezelfde grootte. Het aantal hiervan komt overeen met het aantal volledige panelen in een rol (of verpakking). Voor een dikte van 50 en 75mm zijn dit dan 4 (kleinere) panelen of delen. Voor een dikte van 60mm zijn dit 6 delen en voor een dikte van 125 en 155mm zijn dit 2 delen, enz. Indien men echter een kleiner aantal delen wenst te bekomen, moet men eerst de plastic verpakking verwijderen, het benodigde deel afmeten en vervolgens van één der (volledige) panelen afsnijden.

Daarna pas het benodigde deel van zijn verpakking ontdoen en dit met een actis-cutter, zodat de isolatie zelf niet beschadigd wordt.

De vrij gekomen isolatie zoals een accordeon open vouwen.

De te isoleren ruimte opvullen met ons HYBRIS paneel en ervoor zorgen dat de isolatie goed aangedrukt is tegen alle boorden.

De verschillende stroken (of panelen) achtereenvolgens boven elkaar aanbrengen. Ze goed tegen elkaar laten aansluiten. Vervolgens de overlappende strook met kleefstrip over de onderste rol plaatsen en aan elkaar kleven door even goed aan te drukken. Men kan hier ook nog gebruik maken van één van de kleefrollen van Actis (bv. de Multidhésif) om de twee rollen luchtdicht aan elkaar te bevestigen.

Hier wordt één enkele laag Hybris tussen de kepers aangebracht. Er kan, indien gewenst, over het geheel nog een 2de laag Hybris geplaatst worden, ofwel een laag Triso Hybrid S, vooraleer men afwerkt met gipsplaten of een ander materiaal.

Zicht langs de buitenkant.

Aanbrengen van een dubbele laag Hybris panelen.

Zicht over de hele zolderafdeling.

Geïsoleerde zolder met HYBRIS panelen die ondersteund worden door metalen profielen waarop daarna de gyproc platen worden bevestigd.

Een verloren zolder isoleren met HYBRIS.

Het betreft hier zolders die niet bewoond worden en waarvan de vloer geïssoleerd wordt met HYBRIS panelen. Hier wordt er dus niet geïsoleerd onder de dakbedekking (pannen, leien, enz.) maar ligt daar enkel een dampdoorlatende onderdakfolie.

Dikwijls ligt daar zelfs geen vloer maar gewoon een houten of metalen rooster waarop de isolatie gelegd wordt en waaronder een afwerking komt van gyproc platen, houten plafonds, enz.

Zoldervloer met dubbele laag HYBRIS isolatiepanelen. Deze kunnen dan ook van verschillende diktes zijn, dit alles in verhouding met het isolerend vermogen dat men wil bereiken.

En op dit beeld heeft men dezelfde diktes van HYBRIS isolatie boven elkaar. Men kan dus gemakkelijk zelf bepalen hoe ver men wil gaan met het isoleren en welke R , U of λ waarde men wenst te bereiken, dit alles overeenkomstig zijn doelstellingen of budget mogelijkheden. Ook is het mogelijk om later nog, zonder problemen, bijkomende isolatielagen toe te voegen, zodanig dat men ook zijn financiële uitgaven kan spreiden.

Het is niet de bedoeling dat op deze verloren zolders wordt gelopen of goederen worden gestapeld. Als je toch, door welke reden ook (bv. dak herstellingen) daar moet aanwezig zijn, moet je wel eerst de isolatie opzij schuiven en ze daarna terug op haar oorspronkelijke plaats zetten.

 

Schematische voorstelling van een dakconstructie met Hybris isolatie.

 

 

 

 

Afwerking rond schoorstenen met een hitteschild.

Schoorstenen en inserthaarden.
Gebruik nooit Actis isolatie om schouwleidingen, inserthaarden of warmterecuperatie-installaties te isoleren. Respecteer de reglementaire afstand rond de schouwleidingen. Vorm een hitte werend schild met bv. 20 cm rotswol. Actis isolaties zijn bestand tegen warmte tot een temperatuur van 80°C. Zorg er dus voor dat je min. 20 cm verwijderd blijft van een hogere hittebron.

Dezelfde voorzorgmaatregel dient ook genomen te worden bij elektrische verlichting die een hoge warmtegraad uitstraalt, bv. halogeenlampen, …

 

AANDACHT De verschillende cellen van de honingraatstructuur van HYBRIS worden thermisch gelast. Het is dus zeer waarschijnlijk dat na het openen van de verpakking en bij het handmatig uitrekken van het product, men “krakend geluid” kan horen. Dit is volledig normaal ! Het is niet de isolatie die gescheurd wordt, maar wel een teveel aan laspunten die zich openen en dit geluid weergeven. Ondanks dat mogelijk gekraak, moet je het product goed uitstrekken (langs boven, onderaan en in het midden), wel met de nodige zorg maar toch met voldoende handkracht, zodat het paneel zich volledig kan vormen en de celstructuur zich kan openen.

Indien het grote panelen betreft kan je ze eenvoudig, met de voeten onderaan op het dampscherm, tegen de grond vasthouden en zo met de handen naar boven volledig ontplooien.

Extra informatie :
In geval van solderen of lassen, ervoor zorgen dat er geen brandende gensters op de isolatie terechtkomen. Realiseer de dakafwerking (pannen, leien, …) binnen de 8 dagen na de plaatsing van de isolatie om te lange blootstelling aan UV straling te voorkomen. Ingeval van nieuwe bepleistering of gipsplaten, ervoor zorgen dat er tijdens het droogproces voldoende ventilatie is. Het stockeren van de isolatie gebeurt in eigen verpakking, beschut tegen UV straling, regen, negatieve temperaturen en ongunstige weersomstandigheden. Deze maatregelen gelden immers ook voor de meeste andere isolaties of materialen !

 

 

DEL-BA Products bv is verdeler in Benelux van het gamma Actis Isolatie materialen.

Leuvensesteenweg 206 - 3370 Boutersem - Roosbeek

Burelen : info[at]delba.be / 0032 (16) 734246

Magazijn : info[at]verfschuur.be / 0032 (16) 461905